onsdag 27 maj 2015

Fotbollsförbud på vintern?

I helgen håller Riksidrottsförbundet stämma i Helsingborg. Då ska en motion från Bandyförbundet behandlas med kravet att stoppa barn och ungdomar upp till 14 år att få spela cuper, seriematcher och åka på läger i ”sommarsporter” såsom fotboll under 7 av årets 12 månader.

Här finns motionen.

Bandyförbundet kräver att Sverige ska införa tvingande uppdelning av alla lagidrotter upp till 14-års ålder i vintersporter och sommarsporter.

De skriver så här: ”Specialförbunden och specialdistriktsförbunden för vinterlagidrotter ska endast arrangera och ge sanktion till tävling, cup och läger för ungdomar upp till 14 år mellan november och mars. Sommarlagidrotternas dito mellan maj och september. April och oktober nyttjas till försäsongsträning eller säsongsvila”.

I sommarsporter, dit till exempel fotboll anses höra, ska det alltså endast få arrangeras tävlingar, cuper och läger under perioden maj-september. Eftersom två av dessa fem månader är sommarlov så blir den praktiska konsekvensen att tävlingssäsongen endast blir tre månader lång. Det skulle exempelvis innebära att S:t Erikscupen i Stockholm får kapa upp till en sjättedel av matcherna.

Under resterande del av året (förutom april och oktober då Bandyförbundet anser att det ska råda ”försäsongsträning eller säsongsvila”) ska barn och ungdomar i stället ägna sig åt andra sporter – främst bandy, får det förmodas.

Under mina år som fotbollsspelare och domare uppskattade jag väldigt mycket ST-Cupen i Tyresö. Det är en stor inomhusturnering som hålls varje år veckan efter nyår. Detta år deltog totalt 382 lag i åldersklasserna upp till 14 år, förmodligen uppemot 4 000 barn och ungdomar. Enligt Bandyförbundets förslag skulle ST-Cupen och andra liknande turneringar inte få arrangeras.

Att barn- och ungdomar får pröva på olika sporter och inte tvingas att specialisera sig för tidigt är hörnstenar inom svensk idrott. Men ungdomar ska också få ägna sig åt idrotter de anser vara roliga och givande. Om en 13-åring uppskattar att spela handboll på våren så kan hen också gilla att spela handboll på hösten. Föräldrar har också ansvar att hjälpa sina barn att hitta olika former för fysisk aktivitet och idrottande, och skolan har ansvar att ge eleverna möjligheter att upptäcka nya idrotter. Att nå en allsidig träning handlar också om varierad träning inom sporter, inte endast om att utöva flera sporter samtidigt.

Idag har gränserna mellan sommar- och vintersporter i många fall suddats ut. Gymnastiksalar, ishallar, bassänger, konstgräsplaner kan vara igång hela året. Är basket, volleyboll och handboll sommarsporter eller vintersporter?

Riksidrottsstyrelsen skriver i sitt yttrande över förslaget att man ”uppskattar motionärens initiativ att sätta ljus på frågan”. Det är ett väldigt tillmötesgående språkbruk inför krav från ett idrottsförbund som främst tycks syfta till att försvåra för ungdomar att utöva andra idrotter.