måndag 29 september 2014

Ny mandatperiod

Idag var det upprop i riksdagen kl 11. Därefter har vi valt talmanspresidium. Det är som bekant en övning som innebär politiska konflikter. När Sverigedemokraterna är tredje största parti blir följden att de, enligt praxis, är berättigade att utse riksdagens andre vice talman. Denna praxis har gällt i årtionden. Vänsterpartiet accepterar dock ej detta och har begärt sluten omröstning. De har inte föreslagit någon egen kandidat, men den slutna omröstningen innebär att en stor majoritet av riksdagen röstar blankt i talmansvalet. Det påverkar dock inte resultatet och nu är Björn Söder (SD) vald.  Från Folkpartiets sida har vi valt att följa den praxis som råder i riksdagen sedan långt tid tillbaka, jag kommenterar också detta i Aftonbladet.

Under denna vecka händer det en hel del. Imorgon tisdag öppnas riksmötet formellt av kungen. På fredag utses regeringen och regeringsförklaringen läses upp. Parallellt med detta fortsätter våra processer i Folkpartiet, inte minst så ska vi formera oss i riksdagens 17 utskott.

onsdag 17 september 2014

Omvald till riksdagen

Det har varit en tuff valrörelse och i slutändan gick inte mycket vår väg. Alliansen förlorade regeringsmakten och Folkpartiet backade till 5,4 procent. Vi har en rejäl hemläxa att göra.

I skrivande stund pågår den slutliga rösträkningen och det kan bli förändringar, men jag bedömer ändå att mitt mandat nu är säkrat. Jag kommer att satsa stenhårt i fyra år till för att Sverige återigen ska få en regering med starka liberala inslag.

Jag vill tacka alla som har kämpat för Folkpartiet i valet, och inte minst vill jag tacka alla som har slitit för min skull och som har röstat på mig i personvalet.

Jag kommer inte försöka mig på några djupare analyser för stunden, utan avvaktar tills Folkpartiets valanalys är klar.



torsdag 11 september 2014

Miljöpartiet Putinisterna

Jag läser försvarsbloggen Wisemans Wisdoms valguide där riksdagspartierna svarar på frågor om det säkerhetspolitiska läget i vår omvärld och tillståndet för det svenska försvaret.

Bland oppositionspartierna sticker miljöpartiets bisarra svar om utvecklingen i Ukraina definitivt ut.

Miljöpartiet menar att ett tungt ansvar för Ukrainakrisen vilar på EU och Nato som har lockat Ukraina i fördärvet genom att förmå landet att vända sig mot väst. Det har inte varit acceptabelt för Ryssland, menar miljöpartiets försvarspolitiske talesperson Peter Rådberg, och därför har situationen utvecklats till den vi ser idag. Jag har sällan sett en sådan undfallenhet gentemot diktaturen i Moskva sedan vänsterpartiet kallade sig för kommunister.

Någon, säger Peter Rådberg, har gjort en allvarlig felbedömning. Kan bara tolka det som att Rådberg inte anser att denna någon är Ryssland, utan EU.

Detta är inte bara bisarrt, utan också helt oacceptabelt, att miljöpartiet pekar ut EU och Nato som delansvariga för kriget i Ukraina. Har Rådberg helt missat vad som hände på självständighetstorget Maidan där människor miste livet i kampen för frihet och för ett närmande till EU? Sov Rådberg när Ryssland för en kort tid sedan stegrade aggressionsnivån gentemot Ukraina ytterligare? Hade Rådberg gofika när ryska bataljonsstridsgrupper fick order om att gå in i östra Ukraina och tillsammans med de pro-ryska separatisterna tränga tillbaka de ukrainska förbanden med våld?

En samfälld omvärld har fördömt Putins kränkningar av Ukrainas självbestämmande och territoriella integritet. Det ryska agerandet strider mot såväl ukrainsk och internationell rätt som avtal ingångna av Ryssland. Den ryska invasionen och ockupationen av ukrainskt territorium saknar motstycke i modern europeisk historia.

Att miljöpartiet skyller krisen i Ukraina på EU och Nato är inte bara upprörande utan också rätt skrämmande. Är det miljöpartiets syn på Ryssland som i framtiden ska representera svensk utrikespolitik? Svaret måste vara självklart nej.

Tusentals ukrainare demonstrerar för medlemskap i EU - något stöd från Miljöpartiet kan de inte räkna med.

onsdag 10 september 2014

Eritreas utpressning i Sverige

I Expressens partiledardebatt visade det sig att ingen vill förbjuda Eritreas så kallade skatteindrivning i Sverige. Det vill däremot jag göra. Det finns ingen anledning att Sverige ser mellan fingrarna på att en totalitär stat ägnar sig åt utpressning av invånare och medborgare i vårt land. Jag skrev en text till Expressen Debatt om just detta, går att läsa här.

Här är mina initiativ i frågan:
Motion i riksdagen om indrivningen
Artikel i SVD efter nedlagd förundersökning
Inslag i SVT Agenda om indrivningen
Ge eritreaner skyddade inkomstuppgifter intervjuad i Expressen
Utvisning ett första steg citerad i Dagens Nyheter





Stjärnskott

I dagens Aftonbladet beskrivs jag, Birgitta Ohlsson och Robert Hannah som "stjärnskott" i svensk politik. Roligt!

Seminarium hos Fri Värld

Jag deltog i ett frukostseminarium hos tankesmedjan Fri Värld igår om utvecklingen i Kurdistan mot bakgrund av striderna mellan kurdiska peshmergastyrkorna och Islamiska Staten. Panelen bestod förutom jag själv av Shorsh Kadir Rahem, representant för Kurdistans Regionala Regering i Sverige och forskaren Idris Ahmedi, som disputerat på en avhandling om relationerna mellan USA, Iran och Irak.

Jag fick återigen tillfälle att tala om det som varit min viktigaste utrikespolitiska fråga under de senatsen månaderna, nämligen nödvändigheten att stoppa Islamiska Statens härjningar och skydda civilbefolkningen från att bli halshuggen och korsfäst av terroristerna.

Seminariet kan man titta på här.

Fredrik Malm och Shorsh Kadir Rahem, bild från KRG Swedens facebooksida.

fredag 5 september 2014

Militärt stöd krävs för att stoppa folkmord

Jag skriver i Svenska Dagbladet tillsammans med Allan Widman (FP), ordförande i EU-nämnden, och nödvändigheten att besegra Islamiska Staten i Irak, Syrien och Kurdistan.

Läs artikeln här.