onsdag 29 januari 2014

Bosnien-Hercegovina, Trnopolje och förnekelsen

Den bosniska tragedin har skildrats utomordentligt väl av Annika Hamrud i två artiklar i Göteborgs-Posten, se här och här.

Som ett brev på posten kom därefter ett debattinlägg, som kan läsas här, där Lennart Palm vid Göteborgs Universitet försöker tona ned skuldbördan för Ratko Mladic serbiska krigsmaskin till oigenkännlighet och istället framställer bosniakerna som den aggressiva aktören i kriget.

Det kan därför vara värt att upprepa vad Ratko Mladic står åtalad för inför krigsförbrytartribunalen i Haag:

”Folkmord, förföljelser, utrotning, mord, utvisning, omänskliga handlingar, terror, olagliga angrepp och tagande av gisslan" (sida 3)

Sådana åtalspunkter är dock inte av intresse för Lennart Palm. Han upprepar i stället tidigare lögner om att koncentrationslägret i Trnopolje skulle vara något annat än just ett koncentrationsläger.

Palm skriver: "Den utmärglade mannen i Trnopolje som gång på gång visades i våra media är inte alls typisk för sina kamrater, som ser välnärda ut. Det är dessutom inte han som står ”bakom” taggtråden, det är den engelska journalisten Penny Marshall som ställt sig bakom ett hönsnät!"

Lennart Palm är inte ute på has is. Isen har redan spruckit och professorn sprattlar i vaken. De påståenden har återger har avgjorts i domstol, och tidningen Living Marxism som saluförde lögerna dömdes att betala 300 000 pund i skadestånd. Det kan man läsa om här.

Man kan läsa mer om Trnopolje hos ICTY här.

Lennart Palm är professor i historia. Vid Göteborgs Universitet. Av hans förnekande av folkmord och försvar av Ratko Mladic att döma blir jag närmast förskräckt när jag tänker på vad hans studenter måste tvingas utstå på föreläsningarna.

Lägret i Trnopolje