Denna vecka pågår konferensen "International Forum for Young Politicians of North-West Russia and the Nordic Countries" i Sveriges riksdag. Arrangör är Nordiska rådets svenska delegation.
En rad svenska politiker kontaktades med förfrågan om att delta. Jag bad då att få se en lista över de ryska politiker som deltar. Det är viktigt, inte minst eftersom detta forum ska anta en formell resolution. Då är det bra att veta med vilka ska slå sina påsar ihop. Det ryska politiska systemet lämnar, som vi vet, en hel del i övrigt att önska.
Det är framför allt en av de ryska deltagarna som bjudits in som föredragshållare som väcker frågor. Han heter Alexej Makarov och är ledamot i statsduman i Sankt Petersburg. Han representerar Vladimir Putins parti Enade Ryssland.
Enligt valövervakare och journalister i Ryssland har Makarov i senaste valet stulit 4873 röster. Det går att läsa mer om detta hos Amanda Lövkvist.
Notera att i Sverige hölls omval i hela Västra Götalandsregionen på basis av färre än hundra felräknade röster, vilket då ansågs kunnat påverka valutgången. Vad innebär då nästan 5000 röster, till en och samma kandidat?
Makarov höll igår sitt anförande i Riksdagen. Titeln för detta var "Social inkludering, social sårbarhet och samhälleligt skydd av ungdomen". Just denna titel rimmar särskilt illa med Makarovs aktiva stöd för den lag, allmänt kallad "censurlagen", som förbjuder information om homosexualitet i Sankt Petersburg. Detta skriver QX om.
En person som sammanfattar problematiken på ett bra sätt är Ulrika Westerlund som är ordförande i RFSL:
"Det finns de som menar att det inte blir bättre av att man isolerar ryska politiker och det kan jag hålla med om, svarar Ulrika Westerlund. Men då måste man vara konsekvent med att tydliggöra vad det är som skiljer oss åt. Just nu har unga nordiska och unga ryska politiker väsensskilda åsikter i viktiga frågor. Det skall bli intressant att se hur de hanterar den gemensamma resolutionstexten."
Tyvärr domineras det ryska deltagande av företrädare för regimen i Ryssland. Där finns inte en enda företrädare som faktiskt representerar oppositionen i Ryssland. Jag har därför valt att inte delta på denna konferens.
fredag 20 april 2012
måndag 16 april 2012
Irak på väg mot splittring?
Jag deltog under helgen på ett mycket intressant seminarium om Iraks framtid. Vi var fyra personer i panelen och ett 60-tal i publiken. Fördelen med sådana här övningar är att man får tala till punkt, nackdelen är att jag - tyvärr - har en viss förmåga att alltid tala lite för länge. Men det var roligt att så många kom och att många infallsvinklar kom fram.
Man kan se debatten i sin helhet här.
Man kan se debatten i sin helhet här.
Etiketter:
abf-huset,
bagdad,
barack obama,
barzani,
claes nordmark,
debatt,
erbil,
gala riani,
idris ahmedi,
irak,
krg,
kurdistan,
maliki,
mardin heja baban,
omar sheikmous,
talabani,
usa
Mehrangiz Kar i Sveriges riksdag
Den 14 april arrangerade Folkpartiet Liberalerna ett seminarium om Iran i Sveriges riksdag. Omkring 150 personer deltog, vilket var väldigt roligt!
Bland talarna märktes bland andra Mehrangiz Kar, som är en mycket framstående förkämpe för mänskliga rättigheter i Iran.
Här en bild på mig och Mehrangiz.
Bland talarna märktes bland andra Mehrangiz Kar, som är en mycket framstående förkämpe för mänskliga rättigheter i Iran.
Här en bild på mig och Mehrangiz.
Etiketter:
ahmadinejad,
azadi,
demokrati,
fredrik malm,
frihet,
iran,
mehrangiz kar,
riksdagen,
seminarium,
tehran
onsdag 11 april 2012
Artikel om oljeberoende
Jag har skrivit en artikel tillsammans med Folkpartiets Europaparlamentariker Olle Schmidt om problemen med vårt oljeberoende, främst ur ett utrikes- och säkerhetspolitiskt perspektiv. Artikeln var publicerad i Enköpings-Posten, som tyvärr inte lägger upp opinionsmaterial på nätet. Artikeln går därför att läsa hos Globala Liberaler.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)