fredag 20 april 2012

Valfuskare i riksdagen?

Denna vecka pågår konferensen "International Forum for Young Politicians of North-West Russia and the Nordic Countries" i Sveriges riksdag. Arrangör är Nordiska rådets svenska delegation.

En rad svenska politiker kontaktades med förfrågan om att delta. Jag bad då att få se en lista över de ryska politiker som deltar. Det är viktigt, inte minst eftersom detta forum ska anta en formell resolution. Då är det bra att veta med vilka ska slå sina påsar ihop. Det ryska politiska systemet lämnar, som vi vet, en hel del i övrigt att önska.

Det är framför allt en av de ryska deltagarna som bjudits in som föredragshållare som väcker frågor. Han heter Alexej Makarov och är ledamot i statsduman i Sankt Petersburg. Han representerar Vladimir Putins parti Enade Ryssland.

Enligt valövervakare och journalister i Ryssland har Makarov i senaste valet stulit 4873 röster. Det går att läsa mer om detta hos Amanda Lövkvist.

Notera att i Sverige hölls omval i hela Västra Götalandsregionen på basis av färre än hundra felräknade röster, vilket då ansågs kunnat påverka valutgången. Vad innebär då nästan 5000 röster, till en och samma kandidat?

Makarov höll igår sitt anförande i Riksdagen. Titeln för detta var "Social inkludering, social sårbarhet och samhälleligt skydd av ungdomen". Just denna titel rimmar särskilt illa med Makarovs aktiva stöd för den lag, allmänt kallad "censurlagen", som förbjuder information om homosexualitet i Sankt Petersburg. Detta skriver QX om.

En person som sammanfattar problematiken på ett bra sätt är Ulrika Westerlund som är ordförande i RFSL:

"Det finns de som menar att det inte blir bättre av att man isolerar ryska politiker och det kan jag hålla med om, svarar Ulrika Westerlund. Men då måste man vara konsekvent med att tydliggöra vad det är som skiljer oss åt. Just nu har unga nordiska och unga ryska politiker väsensskilda åsikter i viktiga frågor. Det skall bli intressant att se hur de hanterar den gemensamma resolutionstexten."

Tyvärr domineras det ryska deltagande av företrädare för regimen i Ryssland. Där finns inte en enda företrädare som faktiskt representerar oppositionen i Ryssland. Jag har därför valt att inte delta på denna konferens.