Regeringen aviserade igår att man går vidare med förslag att införa kommuntvång för mottagande av nyanlända. Orsaken är att alltför många som har fått uppehållstillstånd är kvar i Migrationsverkets mottagningssystem utan att få kommunplacering. Många kommuner tar stort ansvar, men en hel del kan också göra betydligt mer.
Att tvinga kommuner ta emot nyanlända är dock en mindre klok väg att gå. Risken är att det urholkar förtroendet för flyktingmottagandet, att det uppfattas som att den dikteras från Stockholm. Dessutom vill regeringen inte införa några sanktionsmöjligheter mot kommuner som vägrar ta emot nyanlända. Således blir det varken hackat eller malet, men intrycket att regeringen kör över lokalsamhället kommer att kvarstå. Jag kommenterar förslaget för Ekot.
Frågan om kommunalt tvång har också avfärdats av de två nationella samordnarna för flyktingmottagandet Lars Stjernkvist (S) och Gunnar Hedberg (M). Regeringens förslag saknar dessutom stöd i riksdagen.
En bättre väg att gå är att införa krav på kommunal beredskap, vilket innebär att en kommun måste ha beredskap att ta emot så många nyanlända som man kommit överens om med länsstyrelsen (kommuntalen). Just detta föreslår vi i Folkpartiet integrationspolitiska arbetsgrupp som jag leder. Läs vårt förslag här, se punkt 4.