onsdag 16 oktober 2013

Valet i Azerbajdzjan och initiativ från Folkpartiet

Den 9 oktober hölls presidentval i Azerbajdzjan. Alla visste redan på förhand att sittande president Ilham Alijev skulle bli omvald. Oppositionen i Azerbajdzjan är så förföljd och trakasserad att den knappt förmår att hålla huvudet ovan vattenytan. Alijev vann valet betryggande. Valresultatet presenterades till och med före valet hade inletts. Så gör man i Azerbajdzjan. Så här säger OSSE om valet, rubriken talar sitt tydliga språk.

Från Folkpartiet Liberalernas sida har vi gjort flera saker den senaste månaden för att uppmärksamma förtrycket i Azerbajdzjan. Jag och Åsa Lindestam (S) arrangerade ett gemensamt seminarium på riksdagen om situationen i Azerbajdzjan. Ett 50-tal personer deltog och vi lyssnade till mycket intressanta anföranden av Hans-Gunnar Adén, vår förre ambassadör i Baku, och Faradj Koliev, svensk-azerbajdzjaner och doktorand i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Adén, Koliev, Loreen och jag skrev också i Expressen om Azerbajdzjan. Artikeln går att läsa här. Jag tog också initiativ till ett upprop tillsammans med riksdagsledamöter från såväl alliansen som den rödgröna oppositionen, det går att läsa här. Jag ställde också en skriftlig fråga till utrikesminister Carl Bildt om Azerbajdzjan. Frågan finns här, och svaret finns här. Läs gärna min artikel i DN i juni 2012 också, den är fortfarande aktuell.

Miljoner invånare i Azerbajdzjan är förtryckta av Alijevs regim. Att levnadsstandarden ökar för många till följd av oljeintäkterna är inte något som helst försvar för att förvägra invånarna de mest grundläggande mänskliga rättigheter. Den som vill läsa mer om läget i Azerbajdzjan kan leta upp Freedom House, Amnesty International och Human Rights Watch. De har alla skrivit en hel del om siutationen i landet.

Från Folkpartiet Liberalernas sida kommer vi att fortsätta uppmärksamma situationen i Azerbajdzjan och på andra håll i världen där liberala världen förtrampas, och agera i Sverige och EU för lämpliga åtgärder för som kan leda till förbättringar.