torsdag 11 juli 2013

Srebrenica: Ultranationalism bakom folkmordet

Idag är minesdagen av folkmordet i Srebrenica, i Bosnien-Hercegovina 1995.

Jag skriver tillsammans med Larisa Aganovic från bosniska organisationen APU Network i Expressen idag. Läs artikeln här.

Utdrag:
"Sorgen för Srebrenica tillhör Bosnien och bosniakerna. Men folkmordet är också en del av vår gemensamma samtidshistoria. Det visar vad som är den yttersta konsekvensen om nationalism kopplar greppet över ett samhälle och tillåts att härja fritt.
Europas historia är kantad av stöveltramp och blodiga tragedier. En gemensam nämnare för våra blodbad har varit olika varianter av nationalism. Det senaste massmordet, Anders Behrings Breiviks mordorgie på unga socialdemokrater i Norge, hade också tydliga nationalistiska förtecken. I Breiviks manifest finns många referenser till just den serbiska ultranationalism och det hat mot muslimer som banade vägen för folkmordet i Srebrenica.
En viktig lärdom av Srebrenica är att ett demokratiskt samhälle alltid måste vara starkare än dess fiender. Nationalism, hat och extremism kommer att finnas i alla länder, men ett öppet samhälle måste med kraft pressa sådana fenomen ut i den politiska marginalen."

Begravningsplatsen i Srebrenica, bild hämtad här.