tisdag 29 november 2011

Dokumentären om Srebrenica

Den 28 augusti sände SVT dokumentären "Staden som offrades" om Srebrenica. Dokumentären fick väldigt hård kritik.

Bosniern och folkpartisten Jasenko Selimovic skrev här och här. Eskilstuna-Kurirens politiske redaktör Alex Voronov skrev här. Bosnier skrev här. Detta bara ett explock. Det rasslade in över 40 anmälningar till Granskningsnämnden, och i Norges motsvarighet har programmet redan fällts.

Vad som är förvånande är att SVT:s ledning fortfarande inte har yttrat sig om denna kraftiga kritik.
Idag har denna härva återigen hamnat i mediernas strålkastarljus när Krigsförbrytartribunalen i Haag yttrar sig.

Själv skrev jag en artikel på Newsmill om dokumentären. Den går att läsa här.

Ett kort utdrag:
Kritiken mot dokumentären handlar om faktafel, att den nonchalerar slutsatser i krigsförbrytartribunalen i Haag, FN och ett flertal människorättsorganisationer, förminskar de bosnienserbiska styrkornas förbrytelser, saluför konspirationer samt att personer som varit involverade i produktionen gett uttryck för historierevisionistiska uppfattningar.
Vad som förvånar är den tvärsäkerhet med vilken Sveriges Television väljer att bemöta kritiken. SVT försvarar inte enbart att dokumentären sändes, utan väljer också att med stor emfas gå i god för att alla uppgifter i den är korrekta.
/.../
Sveriges Television är en mycket stark aktör i det svenska medielandskapet. Med den genomslagskraft en dokumentär på Dokument Utifrån får följer förstås också ett ansvar. SVT:s ledning måste helt enkelt välja mellan kårandan journalister emellan, eller att stå upp för de fakta som finns om Srebrenica.